HaiRe & NiTa Family Blog

A PLACE TO SHARE DREAMS, WRITING AMBITIONS AND SUCCESSES, AND GET TO KNOW PEOPLE AROUND THE GLOBE.

Blog Widget by LinkWithin

Jom Belajar Bahasa Banjar...


Hi pepol...

Jom belajar bahasa banjar secara mudah... dari banjar original, sungai pulai

14/05/2009
1. kulaan = sanak saudara ( bau bau kentut pun boleh jadi kulaan juga... )
2. hantaluk = telur ( atau bahasa sains untuk dewasa adalah testis... ni bukan lucah ye)
3. bebinian = orang perempuan ( boleh jadi isteri atau tak, tapi wajib perempuan tulen bukan auww auuww)
4. guring = pergi tidor ( bukan yang manja manja dulu baru pergi tidor atau goreng mee atau goreng gitar... )
5. behirak = membuat pelaburan di bank Toilet2U ( pelaburan besar punya )
6. bekamih = membuat pelaburan di bank Toilet2U ( pelaburan kicik sikit punya )
7. bungol = bodoh ( tak baik cakap orang bungol tau )
8. tambuk = bahlul ( berat sikit dosa dari cakap bungol )
9. lanjik = gatal atau miang ( selalunya kucing yang lanjik ni... bunyik macam lepas makan viagra )
10. tulak = pergi ke destinasi tertentu ( tulak ke kuala lumpur )
11. meniring = melihat/tengok
12. napa/nagapang/nagapa = kenapa
13. terkurihing = senyum/tersengih macam kuetiow kerang
14. ping pong = ping pong ( sama macam oreng china cakap jugak )

ayat power untuk hari ini... Kulaan meniring, nagapa terkurihing

alamak nanti sambung lagi la yer... nak tulak berkamih dahulu...

5 comments:

shay May 14, 2009 at 12:34 PM  

tu dia susahnyaaa...
haha mau kalau org ckp...shay nganga..haha

HaiRe May 14, 2009 at 1:07 PM  

sikit sikit maaa... nanti jadi kategori expert... ni yang senang senang aje dulu....

~salwaredzuan~ June 11, 2009 at 5:59 PM  

saya adalah banjar+jawa yg tak reti berbahasa jawa dan banjar

HaiRe June 12, 2009 at 7:54 AM  

rasanya itu dah jadi melayu... takpun melayu london... tapi still jadi kulaan...

shaniza July 26, 2009 at 2:22 PM  

ayuh sabarataan bersurah banjar!pelbagaikan bahasa kita.

Search This Blog

Welcome

Welcome to my Family Blog. Haire Kahfi ( Dad ), Nor Hazianita ( Mommy ) and my loving daughter Nur Syasyadinah and Nur Khaliesyah Illeya.

And I'm Proud of my FAMILY...


jalur gemilang kibar banihassim

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang Di Blog sempena Hari Kemerdekaan Malaysia
1 Malaysia, 1 Bendera

Jauhilah Penyakit Dengki dan Iri Hati...
itu adalah tanda anda kena penyakit mental...



Stat


MY LINK WEBSITES



...

This Month Promotion...

Day to go

Daisypath Anniversary Years Ticker Lilypie 5th Birthday Ticker Lilypie Kids Birthday tickers

Kawang Kawang

Bersurah banjar


ShoutMix chat widget

Space Visitors...

My Blog List

Pages